Замовити дзвінок

Залиште, будь ласка, дані для зворотного дзвінка





Лазерне гравірування, умови і особливості

НА ЧОМУ ВИКОНУЄТЬСЯ ЛАЗЕРНА ГРАВІРОВКА?

На будь-яких (майже) виробах з металу. Ми виконуємо гравірування на пласких і циліндричних виробах, наносимо наскрізну нумерацію, штрихкоди.

Найкращий варіант виріб плаский, невеликий, не покритий фарбою (відкритий метал).

Найгірший варіантвиріб великий, конічний (чайник) або щось дороге і покрите при цьому фарбою і ще гірше лаком. Якість гравірування на пофарбованих виробах визначається тільки емпірично пробним гравіруванням, що, як правило, не допустимо для дорогих предметів. Проблема у взаємодії лазерного променя з фарбою або лаком. Вони плавляться при різній температурі і по різному деякі випаровуються (це відмінно), деякі змінюють властивості і структуру (особливо лаки) згортаються в чорні крапельки, впекаються в метал.

Щоб визначити гравірування у вас в руках чи ні подряпайте нігтем. По-перше, у гравіруванні відчувається рельєф, нерівність, по-друге, цей рельєф втиснутий.

Гравірувати можна на: ручках, брелках, візитницях, медалях, флягах, чарках, кільцях, термокружках і термосах, ножах, ложках, посуді з нержавіючої сталі (чайники, каструлі, миски, підноси і т. п.), флешках, манікюрних інструментах, електронних сигаретах, powerбанках, годинниках, армійських жетонах, адресніках для собак, хабах, шильдах і т. п.

Часто для брендування виробів, непридатних для гравірування, можна «викрутитися» на коробки, кубки, картини клеїти шильди, гравірувати прямо на деталях / аксесуарах виробів («собачки» на змійці куртки, нашийник з жетоном на м’яку іграшку і т. п.)

Гравірування на шкірі. Найбільш охоче беремося за ці замовлення в разі, якщо до нас звертається виробник, наприклад, гаманців – він може дати шматочок шкіри на пробу, без цього можна зіпсувати виріб. Добре гравірується товста свиняча шкіра, потрібно плоске!!! місце. На м’ятій, зігнутій, хвилястій шкірі виходить недобре.
Колір гравірування завжди темний матовий, на чорній шкірі теж непогано виходить.
І завжди потрібно оцінювати можливість замість гравірування використовувати тиснення. Якщо всі макети різні – тиснення не підійде – кліше дорого. Можна прораховувати у нас – ми запропонуємо обидві технології, якщо в цьому є сенс.

Скло. Ми не робимо гравірування на склі – тільки весільні келихи і то – залучаємо підрядників – для цього потрібен лазер на основі СО2. Але … нам дуже подобається матування виробів зі скла, також використовуємо технологію підрядників. Дуже красива, оксамитова поверхня, жоден лазер так не зробить. Але тираж від 50шт.

ЯК ВИКОНУЄТЬСЯ ГРАВІРОВКА

Кладемо виріб на стіл і налаштовуємо фокус – тобто відстань від об’єктива до виробу. Ця відстань завжди однакова та рівна 180мм (у нас). Потім включаємо «симуляцію» – червоний промінчик показує прямокутник – габарит нашого майбутнього гравірування. Тепер рухаємо виріб так, щоб «симуляція» точно показувала те місце на виробі, де повинне бути гравірування. Запускаємо гравірування. Далі промінь лазера послідовно з малим кроком (10-25 мікрон) сканує весь прямокутник (габарит зображення) і випалює в потрібних місцях, причому там, де палить – рухається повільніше.

При разових замовленнях ви все це бачите!

ТЕХНІЧНІ ПАРАМЕТРИ — наші можливості

У нас 2 нових сучасних волоконних лазера з поворотними пристроями. Від лазера на основі СО2 в кінцевому результаті він відрізняється тим, що призначений для металу, СО2 навпаки для дерева, пластика. Але бувають ситуації, коли на наших установках пластик гравірується красивіше ніж на СО2.

Пласке гравірування

Поле гравірування: 110х110мм і 170х170мм. Для виконання більших гравірувань макети повинні бути без великих нерозривних елементів. Ми тоді гравіруємо частинами – об’єкт можна рухати, наприклад, табличка зі словом «директор» розміром 300х100мм гравірується в 2-3 прийоми по 3-4 літери. Але, якщо слово «Директор» потрібно взяти в рамку – ми не зробимо – не зімкнемо ідеально частині рамки. Великі вивіски гравіруються також шляхом перестановки об’єкта. Технічні, виробничі гравірування великого розміру ми виконуємо у своїх партнерів. Це дуже рідкісні замовлення. Вивіски ми виконуємо тільки з нержавійки, вона стабільна при будь-якій погоді і в часі.

Максимальна висота виробу: 290мм

Гравірування по циліндру

Циліндричні вироби діаметром до 110 мм. Потрібно розуміти, що виріб потрібно затиснути або з зовнішнього боку, або порожнисте зсередини на розпір. Повинна бути ця можливість. Виріб не повинен бути важким і довгим  буде «провисання».

У будь-якому випадку потрібно бачити.

ЛАЗЕРНЕ ГРАВІРУВАННЯ — те що ви ще можете запитати

1. Лазерне гравірування не стирається. Тільки механічне зняття разом з шаром металу.

2. Це випалювання під дуже високою температурою поверхневого шару металу. Але випалюється точкою діаметром 20 … 50 мікрон, нагрів відчувається тільки, якщо гравірування з великими плашками (приклад «чорний квадрат»), виріб не псується і не деформується. Ніякої фарби там немає, колір визначається металом – див. нижче в описі.

3. При гравіруванні на циліндричній поверхні можливо гравірувати по колу (за допомогою поворотного механізму), а можна як на площині – за утворювальною. Приклад: на термокружці можна напис розташовувати від низу до верху, її ширина (розмір по горизонталі) не більше 25мм (для термокружки діаметром 90мм) або невеликий лого, ініціали – все ті ж 25мм по горизонталі.

4. Гравірування фарбованих виробів. Ручки найчастіше. Фарба випалюється повністю і відкривається поверхня металу. Рекламні фарбовані ручки найчастіше алюмінієві (білий колір металу після гравіювання) і латунні (жовтий колір). Зверніть увагу, що ручки які мають срібну фурнітуру можуть давати «золоте» гравірування (латунь), а золото може не підійти для багатьох лого. Можна робити зразок у нас це безкоштовно з нашого боку.

5. Блискучі ручки, брелки, візитниці. Як правило виконані з силуміну (суміш металів – що попало) і покриті зверху нікелем. Часто виходить негарне рожеве або плямисте гравірування. Як варіант пробуємо робити дуже поверхневе світле гравірування, часто виходить дуже красиво. Ключове слово «пробуємо».

6. Один виріб, як правило, закладається на настройку. Але реально для відкритого металу цією умовою ми користуємося вкрай рідко – якщо метал хороший, гравіруємо без браку. Виняток – фарбовані ручки. Тут псування першого примірника буває. т. к. фарба і лак поводяться капризно, на дрібних деталях може відскакувати або плисти лак. Є вихід і тут – ми рекомендуємо дорогі ручки з кольоровим покриттям гравірувати у тих, хто їх продає – фірми накопичують знання з гравірування своїх ручок і брак вас не торкнеться – замінять за свій рахунок.

7. Гравірування виробів неправильної форми. Наприклад, чарка. Потрібно пов’язати розмір нанесення з можливістю прокрутити виріб так, щоб пов’язати неправильну геометрію чарки з віссю прокручування, можливістю однозначного закріплення і т. п. Рекомендуємо надсилати нам картинку вироба з розмірами і макет в розмірі. Ми оцінимо можливість і пояснимо, що не так і що краще змінити.

8. Оперативність. Лазерне гравірування дозволяє дуже оперативно виконувати замовлення, не потрібен фотовивід, кліше та ін. підготовчі роботи. За великим рахунком, лазер, це такий «принтер» з деякими обмеженнями.

КОЛІР ГРАВІРУВАННЯ

Залежить від металу. Тут мало що можна зробити – склад металу є визначальною умовою.

Сталь — градації сірого, як правило, ближче до чорного, чорно-сірого, чорно-коричневого. Але можна і поверхнево, світлим – біло-бежевим.

Латунь — коричневий, від бежевого до темного, майже чорного. Латунні ручки явище дуже часте, можна визначити цей метал і при виборі ручки – розкрутіть навіть на вигляд зовсім сталеву ручку і загляньте всередину – жовтий метал – це латунь. При роботі з латунню потрібно враховувати, що латунь окислюється (темніє) з часом і досить швидко. Проте – ми багато їх гравірували.

Алюміній – світло-сірий. Досить красиво і стильно. Іноді більш темний – пробувати. Красиво гравірується пофарбований в темні кольори або анодований чорним – гравірування виглядає білим.

Все це до того, що повинно бути розуміння – гравірування не фарба, його колір сильно залежить від хімічного складу виробу. Краще один виріб спробувати. Екзотичні випадки рідкісні, і майже завжди можна щось придумати.
Ще один важливий момент. Яскравість кольору і, відповідно, читабельність гравірування залежить від кута зору і освітленості. Найбільш чітким зображення виглядає коли об’єкт знаходиться перед очима, а світло – за об’єктом, або на нього падає тінь. Найгірше гравірування читається збоку (особливо все це стосується алюмінію). Найкраще – на забарвлених поверхнях.

ВАРТІСТЬ

Вартість гравірування сильно залежить від часу його виконання, тобто від розміру зображення і наповненості.

Прості тиражні вироби (ручки, брелки, флешки) – по прайсу. Якщо у вас великий тираж (від 300) чогось, можемо протестувати час, оцінити об’єкт на технологічність і знизити вартість робіт.

Вартість табличок завжди розраховується індивідуально після надання макета, хоча б приблизного – нам потрібно прикинути кількість переустановлень і час гравірування блоків.

По циліндричній поверхні – завжди дорожче. На невеликих виробах в 1,5 рази, на великих (кружки) – тільки тестове гравірування і потім прорахунок.

Фотографії так само гравіруємо, але потрібно враховувати доречність даного виду гравірування. Вартість фото – від 100 грн.

Важкі і великогабаритні вироби. Найчастіше проблеми тут не в рекламних замовленнях, а в виробничих (маркування). Великогабарит потрібно ретельно продумувати. Приклад. 1000 виробів вагою 1 кг – це тонна. Потрібен вантажник занести-винести. І потім цю тонну оператор при гравіруванні всю перенесе ще 2 рази – на установку і з установки. Такі замовлення це дорого і важко.

Упаковка. Так буває, що упаковка збільшує вартість робіт. Приклад: виріб в запаяному або заклеєному пакетику, потім в коробці, на коробці футляр і знову все запаяне в пластик. Більше часу йде на розпакування / запакування. Якщо є можливість, можете самі розпакувати «до останнього пакетика» – щоб не платити нам.

ІДЕЇ ПОДАРУНКІВ

Всі результати пошуку